Halk sağlığı büyük tehlike altında

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar Gölbaşında şarbon hastalığı nedeniyle bir kısım hayvanın öldüğü, dört bine yakın hayvanın da şarbon hastalığı tehlikesi nedeniyle karantinaya alındığı bilgisi edindiklerini belirtti.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar Gölbaşında şarbon hastalığı nedeniyle bir kısım hayvanın öldüğü, dört bine yakın hayvanın da şarbon hastalığı tehlikesi nedeniyle karantinaya alındığı bilgisi edindiklerini belirten bir açıklama yaparak; “Bu sorun, halk sağlığı, tüketici hakları ve gıda güvenliği açısından son derece kaygı vericidir.” Dedi ve Tarım ve Orman Bakanlığına sorular yöneltti;

1- 2017 ve 2018 yıllarında yurtdışından ne kadar canlı hayvan getirildi? (Büyük baş ve küçük baş olarak)

2- Bu hayvanların Türkiye girişinde gümrüklerde karantina uygulandı mı? Uygulandıysa, hayvanlar ne kadar süre karantinada tutuldu?

3- Yurtdışından Türkiye’ye gelen hayvanların getirildiği ülkeden salgın hastalıklara karşı aşılanması istendi mi ve bu aşılama yapıldı mı?

4- Hastalık kaç hayvanda ortaya çıktı?

5- Bu şarbon hastalığı gümrüklerden Türkiye’ye girişinden ne kadar süre sonra ortaya çıktı?

6- Hastalık kaynağı neresi? Yurtiçi mi, yurtdışı mı?

7- Hayvanlara yedirilen ot ve yemler nereden getiriliyordu? Yurtiçi mi, yurtdışı mı?

8- Yurtdışından ot ve yem ithalatı yapıldı mı? Yapıldıysa, ne kadar yapıldı ?

9- İthal edilen etlerin kontrolleri nasıl yapılıyor?

10-  Yurtiçinde kesilen hayvanların kontrolleri veteriner hekimler tarafından düzenli olarak yapılıyor mu? Hayvanlara vurulan damgalar okunaklı mı? Hayvanlara damga vurulup vurulmadığı kontrol ediliyor mu?

11-  Türkiye’de kasapların sattığı etlerin tamamı mezbahalarda mı, ya da kombinalarda mı kesiliyor ?

 Hayvanlardan ve hayvansal ürünlerden insanlara bulaşan yüzlerce hastalık vardır. Bu hastalıklar “zoonos hastalıkları” diye tanımlanmaktadır.

 Sağlıklı olup olmadığı kontrol edilmeden piyasaya sürülen hayvan ve hayvansal ürünler halk sağlığını tehlikeye atmaktadır.

 Tarım ve Orman Bakanlığına soruyoruz: bu koşullarda, tüketiciler kasaplardan ya da Et ve Süt Kurumlarından güvenerek nasıl et alabilir?

 Tarım ve Orman Bakanlığını gerekli tüm önlemleri alması konusunda göreve çağırıyoruz.

Ögeyi Oylayın
(0 oy)

Yorum yapın